U heeft een goed idee of bent zo goed in uw vak geworden dat u graag wilt gaan starten als ondernemer. Als startende ondernemer komt er veel op u af. Aan het begin van de onderneming zult u druk bezig zijn met het vinden van klanten, het opstellen van offertes en het bijstellen van uw werkwijze. Als het goed gaat krijgt u steeds meer klanten en wordt uw boekhouding ook steeds omvangrijker. Heeft u zoveel werk dat u niet meer weet hoe u het moet wegwerken dan zal u zich waarschijnlijk afvragen wat de volgende stap is.
Kortom: er zijn veel fases waarin u als startende ondernemer vragen heeft. We beantwoorden graag uw vragen in dit artikel, maar we helpen u ook met persoonlijk advies. Lees verder of neem direct contact op.
Wanneer bent u een startende ondernemer?
Wanneer u zich heeft ingeschreven bij KvK begint het avontuur pas echt. U bent voor de belastingdienst de eerste 5 jaar na uw inschrijving bij de KvK een startende ondernemer. Veel startende ondernemers realiseren zich vaak niet dat het opzetten van een bedrijf veel voeten in aarde heeft en dat deze 5 jaar ook noodzakelijk is om uw bedrijf te laten groeien.
Dat biedt dus ook de mogelijkheid om te leren, fouten te maken en om uw aanbod en richting bij te stellen.
Waar moet u op letten bij het starten van een onderneming?
Er zijn een aantal algemene zaken die u in kaart wilt brengen voordat u start met ondernemen.
1. Het opstellen van een ondernemingsplan
Aan de basis van vrijwel ieder succesvol bedrijf staat een goed ondernemingsplan. Een plan dat niet alleen laat zien wat u van plan bent, maar waarin ook duidelijk wordt hoe u dit gaat bereiken en wat u daarbij nodig hebt. Het ene ondernemingsplan is wat uitgebreider dan het andere, maar als startende ondernemer is een ondernemingsplan echt een must.
In de eerste plaats maakt u een ondernemingsplan voor uzelf, maar het is ook goed mogelijk dat u een plan nodig heeft om een financiering aan te vragen. Heeft u hulp nodig met het maken van een ondernemingsplan? Neem dan gerust contact met ons op.
2. Doe een concurrentie analyse
In een concurrentieanalyse legt u de focus op uw eigen bedrijf, vanuit het perspectief van belangrijke concurrenten in de markt. Welke partijen vormen uw grootste concurrenten? En op welke gebieden zijn deze concurrenten actief? De resultaten uit een concurrentieanalyse kunt u gebruiken om uzelf beter te positioneren in de markt. U kunt hierdoor echt het verschil maken, dus zorg dat u goed in beeld hebt waar uw onderscheidend vermogen ligt.
3. Maak een financieel plan
Hoeveel geld u nodig heeft om te kunnen starten met uw bedrijf is afhankelijk van wat u gaat doen. Sommige ondernemers hebben voldoende aan een laptop met internetverbinding, anderen hebben eigen middelen of een financiering nodig om te kunnen beginnen. Een financieel plan helpt u om inzichtelijk te krijgen hoe winstgevend uw onderneming kan worden.
4. Het kiezen van een rechtsvorm
Het kiezen van een rechtsvorm voor uw onderneming is belangrijk, omdat u daardoor gebonden bent aan een aantal wetgevingen. Laat u hierover goed adviseren.
5. Het bijhouden van uw administratie
U bent wettelijk verplicht om een administratie op te zetten en bij te houden. Aan het begin is dit nog vaak eenvoudig bij te houden in een Excel document of met behulp van een online boekhoudprogramma. Merkt u op dat u achterloopt met het invoeren van bonnen of het bijhouden van uw facturen? Dan is het verstandig om de boekhouding uit te besteden aan een boekhouder.
Wat komt er bij kijken bij het ondernemen?
De belastingdienst
Wanneer u zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel, wordt u ook direct ingeschreven bij de belastingdienst. De belastingdienst hanteert een aantal criteria waaraan u moet voldoen om uzelf ondernemer te noemen. Zo moet u minimaal 1225 uur per jaar aan de onderneming besteden om te mogen genieten van belastingvoordelen, zoals de starters- of zelfstandigenaftrek. Daarnaast bent u verplicht om een boekhouding op te zetten en bij te houden en om belasting af te dragen (omzetbelasting en inkomstenbelasting).
Vergunningen en/of diploma’s
In sommige branches is het noodzakelijk om bepaalde vergunningen aan te vragen of diploma’s te behalen voordat u mag beginnen. We zien dit bijvoorbeeld vaak terug binnen de horecabranche. Vaak heeft voor het aanvragen van een horecavergunning ook een ondernemingsplan nodig.
Wie kan mij helpen bij het starten van een bedrijf?
Heeft u behoefte aan coaching om richting en sturing geven aan de groei van uw onderneming? Forthum biedt hulp aan startende ondernemers.
We beginnen met het scherpstellen van uw persoonlijke en zakelijke doelstellingen waardoor u duidelijke keuzes kunt maken. We ontdekken uw kerncompetenties en behandelen te overwinnen uitdagingen. Dan volgt persoonlijke ontwikkeling en de groei van uw onderneming, gecontroleerd en stuurbaar. Wij zijn uw kritische sparringpartner met gevoel voor uw persoonlijkheid als ondernemer zodat we goed tot de kern komen. Soms scherp en confronterend, maar niet zonder u tegelijkertijd energie mee te geven om in de juiste flow te komen.